Kancelarija Visokog predstavnika u BIH (OHR) i Ambasada SAD-a čestitali su Zastupničkom domu BiH na usvajanju izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH, ali su i optužili Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da ne mari za vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

Kako se navodi u zajedničkom saopćenju u ponedjeljak, zakon će omogućiti BiH da se bolje bori protiv organiziranog kriminala i korupcije, terorizma i drugih ozbiljnih prijetnji, u skladu sa međunarodnim standardima.

Ipak, ne zaboravljaju da zastupnici iz SNSD-a nisu prisustvovali ovoj važnoj sjednici.

“Nažalost, SNSD i njegovi zvaničnici nisu prisustvovali današnjoj sjednici Zastupničkog doma i time su pokazali da vladavina prava i borba protiv korupcije nisu među prioritetima njihove stranke”, kažu se iz OHR-a i Ambasade SAD-a.

Izmjene i dopune su jednoglasno usvojili svi članovi Zastupničkog doma koji su prisustvovali sjednici.

“HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, SDP, SBB, DF, DNS, NDP, SDS, Nezavisni blok i BPS danas su stavili sigurnost zemlje iznad stranačke politike, istovremeno pokazavši da zajednički trud i konstruktivni dijalog mogu rezultirati kompromisom prihvatljivim za sve i u interesu svih građana, bez obzira na nacionalnost”, zaključuju OHR i Ambasada SAD-a.

Nakon žestokog pritiska međunarodne zajednice Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj hitnoj sjednici usvojio je izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

Usvojene izmjene i dopune, kojim je Zakon o krivičnom postupku BiH usaglašen s međunarodnim standardima, trebale bi stupiti na snagu nakon objave u Službenom glasniku BiH s obzirom na to da je Dom naroda PSBiH ranije usvojio prijedlog zakona.

Izmjene zakona naložene su nakon što je Ustavni sud BiH, odlučujući po apelaciji predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto, proglasio određene odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH neustavnim.