Američki ministar odbrane Džejms Matis (James Mattis) stigao je danas u Skoplje u zvaničnu posjetu. Na aerodromu ga je dočekao premijer Zoran Zaev s ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom, prenosi agencija MIA.

Matis je ranije rekao da će posjetiti Skoplje da izrazi podršku SAD-a za predstojeći referendum o imenu Makedonije, ali i zabrinutost zbog mogućeg miješanja Moskve u taj proces.

Šef Pentagona je u razgovoru s novinarima u avionu na putu za Skoplje osudio ruske napore da koristi svoj novac i uticaj da ojača protivljenje predstojećem referendumu u Makedoniji koji bi mogao da otvori put zemlje da uđe u NATO, prenosi agencija AP.

Matis je rekao novinarima da “nema sumnje” da je Moskva finansirala proruske grupe da ne bi uspio referendum o promjeni imena koji se održava ovog meseca.

Matis je treći visoki američki zvaničnik koji u razmaku od dvije sedmice dolazi u Makedoniju da bi izrazio podršku SAD-a referendumu na kojem će građani 30. septembra odlučivati o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, što je osnovni uslov za evroatlantske integracije.