Bosna i Hercegovina je dobila punu podršku za svoje prioritete i teme koje je kandidovala tokom njenog predsjedavanja regionalnom inicijativom Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (South-East European Cooperation Process – SEECP), izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova SEECP-a, u Banjaluci.

Moto bh. predsjedavanja SEECP-om je „Bolja povezanost za bolji život“ i stoga je najviše pažnje bilo posvećeno infrastrukturnoj i digitaloj povezanosti, te povezanosti među mladim ljudima u regionu i svih učesnica procesa u zajedničkom rješevanju problema poput organizovanog krimanala, migracija, borbe protiv terorizma, rekao je Crnadak.

On je najavio da će BiH, tokom predsjedavanja SEECP-om, organizovati parlamentranu konferenciju, poslovni forum, kao i diplomatsku školu za mlade diplomate, a predsjedavanje će u junu 2019. godine završiti samitom procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi.

Na sastanku su učestvovali šefovi diplomatije Hrvatske Vesna Pejčinović Burić, Srbije Ivica Dačić i Crne Gore Srđan Darmanović, te zamjenici ministara učesnica SEECP-a, predstavnici Evropske unije i Savjeta za regionalnu suradnju (RCC).

Prema riječima bh. resornog ministra, na sastanku je bilo riječi i o odnosima u regionu, te je apelovao da se ne radi ništa što bi moglo komplikovati razgovore Beograda i Prištine.

“Nadam se da će doći do dogovora koji bi bio prihvatljiv za obje strane, što bi relaksiralo odnos ne samo u regionu, već i u Evropi”, rekao je Crnadak.

BiH je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u aprilu 2018. godine od Republike Slovenije, a moto bh. predsjedanja je “Bolja povezanost za bolji život”.