Ministri vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlanskog saveza (NATO) danas će održati sastanak na kojem se, kako je najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, očekuje da će Bosni i Hercegovini biti odobreno da pošalje prvi Godišnji program za početak primjene Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO.

“Očekujem da ministri podrže spremnost NATO da prihvati prvi Godišnji nacionalni program Bosne. To je važan mehanizam koji može pomoći zemlji da implementira političke, ekonomske i odbrambene reforme. Sada je na BiH da odluči da li će prihvatiti takvu ponudu”, rekao je Stoltenberg.

Godišnji program je lista aktivnosti između BiH i NATO-a u okviru Akcionog plana za članstvo.

U BiH je ovaj događaj drugačije dočekan u RS i FBiH.

Stoltenberg je rekao da će se tokom rasprave o Zapadnom Balkanu ministrima pridružiti i šef evropske diplomatije Federika Mogerini.

Kako je rekao, Zapadni Balkan je od ključnog strateškog značaja za NATO i za Evropsku uniju, a Makedonija napreduje na putu da postane 30. članica Saveza.

“Sada je na vlastima u Skoplju da primjene sporazum o imenu. Kada to bude okončano, moći ćemo da potpišemo protokol o pristupanju”, rekao je generalni sekretar NATO.

Prema njegovim riječima, ministri će tokom sastanka razmatrati i situaciju u Avganistanu i ponašanje Rusije, sa posebnim osvrtom na Sporazum o nuklernim projektilima srednjeg dometa.

“NATO se čvrsto zalaže za kontrolu naoružanja kako bi svi bili bezbjedniji. Vodimo dijalog sa Rusijom i težimo da popravimo odnose. Ali, kako bi se to ostvarilo neophodno je da se Rusija u potpunosti povinuje međunarodnim obavezama”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da će na sastanku biti riječi i o Gruziji i Ukrajini, koje se zbog Rusije suočavaju sa bezbjednosnim izazovima.

Izvor: Link