Makedonija naredne nedelje u Briselu počinje pregovore za punopravno članstvo u NATO, najavila je danas vlada u Skoplju.

Kako se navodi u saopštenju sa današnje sednice, Vlada je prihvatila “Informaciju o elementima za pristupne pregovore o članstvu u NATO”, kojima Makedonija treba da se priključi 18. i 19. oktobra u Briselu.

Usvojena je i “Informacija o formiranju Radnog komiteta za integraciju Makedonije u NATO”, čiji su članovi zaduženi da sprovedu predstojejeće pristupne pregovore.

Makedonija je 25. jula formalno počela pristupne pregovore o prijemu u NATO, pošto je poziv za to 12. jula dobila na samitu Alijanse u Briselu. Članstvo Makedonije u NATO je uslovljeno potpunom primenom sporazuma njene i Vlade Grčke o rešavanju međudržavnog spora.

Dogovorom sa Grčkom o rešavanju skoro trodecenijskog spora oko imena, predviđeno ja da Makedonija do kraja godine usvoji ustavne izmene kojima će garatovati promenu imena u Severna Makedonija, kao i grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika, kulture.