Ukrajina je počela zajedničku vojnu vježbu sa 10 NATO zemlja na zapadu Ukrajine dok tenzije zbog nelegalne aneksije Krima od strane Rusije i sukoba koji je uslijedio sa proruskim sapartistima na istoku Ukrajine ne popuštaju.

Vježba pod imenom Rapid trident (Rapidni trozubac) počela je u ponedjeljak na Hetman Petro Sahaidačnji nacionalnoj akademiji za gradu u zapadnom gradu Lavov.

U vježbama učestvuje oko 2 200 vojnika iz 14 zemlja, uključujući SAD i drugih devet članica NATO-a. Manevri će trajati do 15. septembra.

U vježbi će učestvovati 350 jedinica i vojna oprema. Ukrajinska obalska straža i ukrajinska nacionalna garda učestvovaće u vježbama prvi put.

Američka ambasadorica u Ukrajini, Marija Jovanovitch, rekla je na ceremoniji otvaranja da sve zemlje koje učestvuju u vježbi “stoje solidarno sa Ukrajinom ,za ukrajinsku sigurnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”.

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske je vježbu Rapid trident 2018. opisao kao “kulmincaiju multinacionalnih vježbi obučavanja koji se izvode godišnje, a imaju svrhu provjere ukrajinskog ministarstva odbrane pod preporukama saveznika i partnerskih država”.

Prošle sedmice je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio da će se najveće vojne vježbe Rusije, u skoro četri decenije još od vremena Sovjetskog saveza 1981., održati na istoku Rusije od 11. do 15. septembra uz učešće Kine i Mongolije.