Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je “pažljivo pratio nedjeljni konzultativni referendum u Makedoniji”.

“Razgovarao sam jučer s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom i ostajemo u bliskom kontaktu. Pozdravljamo većinsko “za” na referendumu, istaknuo je Stoltenberg.

“Na Skoplju je da odluči o svojim idućim koracima. NATO je spreman da pozdravi tu zemlju kao tridesetu članicu. No jedini put je da se implementira dogovor o imenu. To je jedini put za članstvo u NATO”, rekao je glavni tajnik Alijanse.

“Razgovori o pridruživanju su počeli i očekujem da će biti zaključeni do januara iduće godine,” dodao je Stoltenberg, naglašavajući da tek kada budu donesene ustavne promjene o imenu, može se potpisati protokol o pristupanju.

“Stolica za Skoplje mogla bi biti osugurana početkom iduće godine, što je povijesna prilika i zato pozivam sve političke lidere i stranke da rade zajedno u konstruktivnom duhu i odgovorno kako bi iskorisitli ovu šansu” rekao je Stoltenberg.

Glavni tajnik je najavio da idući tjedan ponovno putuje u regiju, da će posjetiti Beograd, Zagreb i Ljubljanu.

U Srbiji će prisustvovati najvećoj vježbi za slučaj prirodnih katastrofa na kojoj sudjeluje 40 zemalja. To je prva takva vježba kojoj je domaćin Srbija.