Srbija može drukčije

Priznanje Evroatlantska ličnost godine čelnik LDP-a dobio od samog NATO-a

13.04.2010.

Web izvor: http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/licnost-dana/srbija-moze-drukcije

 aPredsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović proglašen je evroatlantskom ličnošću protekle godine. Posebnu težinu ovom priznanju srbijanskom političaru daje činjenica da se radi o nagradi Međunarodnog instituta za sigurnost i Odjela za javnu diplomatiju pri Sjevernoatlantskoj alijansi – NATO.

Jovanovićevi napori da promovira evroatlantske vrijednosti u Srbiji, gdje je raspoloženje javnosti i većine političkih stranaka usmjereno u potpuno drugom pravcu, prepoznati su u Briselu i samom NATO-u.

Nije ovo prvi put da je Jovanović na originalan način pokazao da su i u Srbiji moguće progresivnije političke snage koje su se spremne suočiti s odgovornošću za prošlost i okrenuti ka Evropi.

Njegovo beskompromisno zalaganje za usvajanje Deklaracije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije samo je jedan primjer takve politike koja ga, na određen način, čini jedinstvenim i stoga posebno značajnim političarem u Srbiji.

Jovanović je mlad, ali i veoma iskusan politički lider. Bio je blizak saradnik bivšeg srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Tokom rušenja Miloševićevog režima, upravo je Jovanović bio jedan od onih koji su posljednji pregovarali s njime prije hapšenja i izručenja u Hag.

Rođen je 1971. godine. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Oženjen je i ima troje djece.

 


Frattini: Italija podržava BiH na putu EU i NATO-u

13.04.2010.
Izvor: FENA 

“Italija je uvijek davala punu podršku BiH na njenom putu približavanja evropskim integracijama i NATO-u“, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova Republike Italije Franco Frattini.Frattini se susreo sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalejem sa kojim je, među ostalim, razgovarao o putu BiH ka EU, liberalizaciji viznog režima i predstojećem sastanku visokih zvaničnika EU koji treba da se održi početkom juna u Sarajevu.Frattini je kazao da se nada da će Evropska komisija do kraja maja dati pozitivno mišljenje kada je u pitanju ukidanje viznog režima što bi moglo biti ozvaničeno na toj konferenciji u Sarajevu. On je dodao kako smatra da je BiH došla do rezultata da Evropska komisija može dati pozitivan odgovor.  „I kad je u pitanju ulazak u NATO, odnosno u Akcioni program za članstvo (MAP) Italija ima pozitivan stav“, dodao je Frattini. 

Tokom sastanka ministari vanjskih poslova BiH i Italije, kako je kazao Alkalaj, razmatrano je i stanje u oblasti ekonomije, saradnje i trgovine između dvije zemlje. Posebna pažnja posvećena je i pitanjima regionalne saradnje i saradnje sa susjednim zemljama, kao i učešću BiH i Italije u regionalnim inicijativama gdje Italija ima značajnu ulogu, kao što su Centralno evropska inicijativa i Jadransko-jonska inicijativa. Ministari vanjskih poslova BiH i Italije, Sven Alkalaj i Franco Frattini potpisali su Protokol o saradnji između ministarstava vanjskih poslova BiH i Italije. Frattini će se u okviru posjete BiH sutra sastati sa najvišim političkim dužnosnicima u BiH, održati predavanje studentima i posjetiti kamp EUFOR-a u Butmiru. 


Cilj tenderi NATO-a

12.04.2010.
 Izvor: Nezavisne novine

 texti;SARAJEVO – Konzorcij u koji će ući četrdesetak bh. firmi tekstilne, kožarske i obućarske industrije biće uskoro formiran, a prioritet će mu biti učešće na tenderima NATO-a.

 To je ustvrdio Ahmet Čurić, direktor travničke Tvornice konfekcije “Borac”, koji je prošle godine inicirao osnivanje konzorcija iz oblasti tekstilne, kožarske i obućarske industrije radi zajedničkog nastupa domaćih preduzeća na inostranim tržištima.

 “Od Ministarstva odbrane BiH dobićemo uskoro certifikat za rad kako bismo iduće godine mogli učestvovati na tenderima NATO-a. Kada dobijemo certifikat onda ćemo oficijelno prezentirati bh. konzorcij 30 do 40 firmi, koje će se prijaviti na tendere NATO-a za izradu namjenske obuće”, tvrdi Čurić.

 Istakao je da konzorcij na neki način već funkcioniše s obzirom na to da nekoliko preduzeća odranije zajednički djeluje na domaćem tržištu, ali da to nije obim koji žele postići.

“Za naše firme je mnogo je bolje da na tržištu nastupaju organizovano nego pojedinačno. Kada se firme prijavljuju na tendere ne mogu ponuditi samo jedan, dva ili tri odjevna predmeta, nego ponuda mora da bude šira. Zato je važno formiranje konzorcija”, kaže Čurić.

Govoreći o poslovanju “Borca”, on je istakao da plan finansijske konsolidacije daje pozitivne rezultate, te da će ovih dana na obuku primiti oko 100 mladih radnika, a oko 50 u stalni radni odnos. Angažovanje dodatne radne snage omogućeno je nakon što je dogovoren plasman “Borčevih” proizvoda na rusko tržište.

 Agencija za privatizaciju FBiH je krajem prošle godine predložila raskid kupoprodajnog ugovora za ovu fabriku s ortačkom grupom radnika i menadžmenta “Borca”, ali o ovome još nije donesena konačna odluka. Čurić smatra da je raskid ugovora neminovan, ali očekuje da će, nakon provedbe plana stabilizacije za oko godinu i po dana, ova firma biti jaka i da će za kupovinu njenog državnog kapitala biti zainteresovane vodeće evropske kompanije s kojima “Borac” već posluje, poput “Grosa” i “Pierre Cardina”.

 


Održan seminar za više oficire

08.04.2010.

preuzeto sa: www.mod.gov.ba
Uredila: AI
 

U organizaciji PSOTC u Domu OS BiH 07. aprila 2010. godine se održao seminar za više oficire OS BiH (HOTS). Tema seminara su pripreme za učešće u misiji ISAF u Afganistanu. Opštepoznato je da OS BiH treniraju svoje snage za slanje u misije podrške miru, a PSOTC se trudi da organizuje što više seminara u cilju podrške naporima i održanju spremnosti jedinica za misije.

Bivše komandno i štabno osoblje glavne komande na operativnom nivou koje je uključeno u pripremu jedinica iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske i BiH oficiri koji su nedavno završili angažman u okviru ISAF misije , bili su pozvani da podjele svoja iskustva iz ISAF misije sa 53 učesnika seminara. Učesnici seminara bili su vojni atašei koji borave u Bosni i Hercegovini, štabni oficiri Zajedničkog štaba OSBiH, Operativne komande i Komande za podršku, komandiri bataljona pješadijskih brigada OSBiH kao i komandno i štabno osoblje KOID-a.

 


Članovi Predsjedništva BiH primili su zamjenika državnog sekretara SAD-a Jamesa Steinberga i ministra vanjskih poslova Kraljevine Španije Miguela Ángela Moratinosa

06.04.2010.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH

 asdČlanovi Predsjedništva BiH su tokom susreta kazali da su strateški ciljevi BiH ulazak u NATO i Evropsku uniju, te da BiH čini izuzetne napore kako bi došla do tih ciljeva. Oni su naglasili da je Predsjedništvo BiH donijelo važne odluke koje se tiču uništavanja viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Istakli su i da su donesene važne odluke o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u Afganistanu, sve s ciljem ubrzanog puta BiH ka NATO-u odnosno dobijanju MAP-a, te su iskazali nezadovoljstvo što BiH, uprkos načinjenim krupnim koracima, nije dobila MAP.

Članovi Predsjedništva BiH su, također, izrazili zabrinutost zbog u posljednje vrijeme evidentnog skepticizma koji se javlja u BiH, a tiče se ulaska BiH u NATO. Istakli su da se skepticizam povećao, kako zbog toga što BiH nije dobila MAP, tako i zbog stalnog prolongiranja da ga dobije, ali i zbog postavljanja novih uslova za BiH na putu ka NATO-u.

Španski ministar vanjskih poslova Moratinos je, kao predsjedavajući EU, kazao kako je u BiH  postignut napredak na putu ka EU, ali da treba ići i dalje i činiti korakeas naprijed, te da će EU u tom procesu dati svoju podršku. Istakao je da je ova godina od izuzetne važnosti za BiH, te da će EU podržati interne procese kada je riječ o budućnosti BiH, te podržati njen napredak. Najavio je održavanje sastanka na visokom nivou u junu u Sarajevu, na kojima bi predstavnici zemalja članica EU i SAD-a razgovarali o budućnosti Zapadnog Balkana. Istakao je da je to zapravo poruka da je evropska budućnost BiH i zemalja Zapadnog Balkana nepovratna, ali i da BiH izražava spremnost da stvori pretpostavke napretka na putu ka integracijama.

 

Zamjenik američkog državnog sekretara Steinberg je iskazao podršku američke administracije BiH na putu ka NATO-u i EU, te naglasio da SAD žele biti partneri u, kako je rekao, prevazilaženju problema u BiH. Naglasio je da je potrebna dinamika u procesu napredovanja ka NATO-u i EU, te da SAD žele da BiH ide koracima koji će je dovesti do toga da bude spremna preuzeti odgovornost za članstvo u NATO i EU. On je naglasio važnost procesa uništavanja viška naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava, te iskazao spremnost eksperata NATO-a da pomognu BiH u ubrzavanju tog procesa. 

 Članovi Predsjedništva BiH su tokom susreta iskazali zahvalnost SAD-u i EU zbog interesa koji pokazuju za BiH. Na sastanku je bilo riječi i o ustavnim reformama, liberalizaciji viznog režima, te o budućnosti Ureda visokog predstavnika.

 


Konferencija Učešće žena u izgradnji institucija odbrane i sigurnosti

24-26. mart 2010

Web Izvor: www.mov.god.ba
Uredila: AI

Domaćin ove Konferencije bio je Centar za obuku za operacije podrške miru (Peace Support Operations Training Centre – PSOTC) u saradnji sa mornaričkom postdiplomskom školom (Naval Postgraduate School – Montarei, SAD). Cilj konferencije je da skrene pažnju javnosti na uključenost i položaj žena u izgradnji institucija odbrane i sigurnosti. Učesnici konferencije su priznati domaći, regionalni i internacionalni stručnjaci iz ove oblasti kao i uposlenici državnih institucija iz oblasti sigurnosnog i odbrambenog sektora.

Na Konferenciji je bilo rječi o tome šta je do sad urađeno u ovoj oblasti, kao i šta se u budućnosti planira uraditi kako bi se povećala zastupljenost žena u navedenim institucijama. Konferencija je popraćena je aktivnim učešćem zvanica i velikim interesovanjem javnosti i medija. Djelila su se mišljenja i iskustva, kako u regionu tako i na globalnom nivou. Učesnici su bili i predstavnici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, NATO štaba UN-ovog Odjela za mirovne operacije i mnogi drugi.

Predstavnici Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine iznijeli su informacije o brojnom stanju žena u vojsci koji procentualno iznosi 4,9%. Bitno je pritom naglasiti da su žene zastupljene u svim činovima (osim u činu generala) te da se u usporedbi sa svjetskim standardima naša zemlja nalazi negdje na sredini. U Ministartvu odbrane, od ukupnog broja uposlenika, 42 % su žene. Najveći problem predstavlja činjenica što je broj žena znatno mali na pozicijama odlučivanja, pa ni ovaj procentualni pokazatelj nije relevantan za uvid u problematiku.

Policijske snage su u malo boljoj poziciji nego vojska. U Bosni i Hercegovini žene zu policiji su zastupljene sa oko 20 %, a to možemo zahvaliti specifičnosti obavljanja raznih poslova unutar policijskih snaga, koji su kao takvi zakonski rezervisani za žene (obavezno je prisustvo ženskog inspekora ili ženskog uniformisano lica u slučajevima nasilja u porodici ili seksualnog nasilja nad ženom). I ovdje se javlja jednak problem sa malim brojem žena na pozicijama odlučivanja.

Što se tiče regiona, Hrvatska se može pohvaliti sa procentom od 12 % učešća žena u oružanim snagama. Sve veći je broj zainteresovanih žena za prijavljivanje u vojsku, i to u sva tri odreda: avijaciji, kopnenim snagama i mornarici, za koju su žene najviše zainteresovane, naglasili su predstavnici Hrvatske na Konferenciji.

 

Na konferenciji su se postavljala razna pitanja, između ostalog i pitanje učešća UN-a u rješavanju ove problematike. UN učestvuje u mirovnim misijama od 1949 godine, a do danas su uključili samo 3 % žena u vojsku. Intenzivnije učešće UN-a u rješavanju ovog problema, znatno bi ubrzalo proces implementacije gender politike u vojsci, zaključilo se na Konferenciji.

 

 


Karl-Theodor zu Guttenberg u Sarajevu

30.03.2010.

Web Izvor: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5410365,00.html

 

aNjemački ministar odbrane zu Guttenberg boravit će danas u Sarajevu gdje će se susresti sa članovima državnog Predsjedništva i zvaničnicima ministarstva odbrane BiH. Posjetiće i njemačke vojnike u sastavu EUFOR-a.

 Njemačka ima značajnu ulogu u sferi evropske pa i svjetske sigurnosti i konstruktivno doprinosi razvoju dobrih odnosa u regionu jugoistočne Evrope, kazao je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, uoči posjete njemačkog ministra odbrane Theodora zu Guttenberga Sarajevu.

 Selmo Cikotić“Sa Njemačkom, koja ima značajnu ulogu u NATO-u, imamo široko uspostavljenu saradnju od učešća njemačkih trupa u SFOR-u, potom i EUFOR-u. Treba imati u vidu i činjenicu da BiH u Afganistanu ima osam oficira u okviru njemačkog kontingenta u NATO misiji ISAF”, kazao je Cikotić.

 Prilika za razvoj bilateralnih odnosa

 Cikotić očekuje da će posjeta njemačkog ministra odbrane zu Guttenberga Sarajevu doprinijeti razvoju bilateralne saradnje između dvije zemlje, posebno u okviru operacije ISAF i puta BiH ka NATO-u. “To su značajne sfere od kojih svaka nudi mogućnost za komuniciranje o dodatnim sadržajima”, kaže Cikotić.

 Govoreći o prijemu BiH u Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP), Cikotić je kazao da su o tome podijeljena mišljenja, ne samo u Njemačkoj, već i u NATO-u , odnosno između nekoliko ključnih članica Alijanse. “Važno je ono što će se događati u BiH i želim se na tofokusirati, očekujući pomoć onih koji su na našoj strani”, kazao je Cikotić.

 Prvi put kao ministar odbrane na Balkanu

 Njemački ministar odbrane Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg sastaće se i sa zamjenikom Visokog predstavnika Raffi Gregorianom i komandantom EUFOR-a, general-majorom Bernhardom Bairom. Ministar će posjetiti i njemačke vojnike u sastavu EUFOR-a u sarajevskoj vojnoj bazi Butmir. Trenutno je u BiH stacionirano 120 njemačkih vojnika. Ovo je prva posjeta zu Guttenberga Balkanu otkad je u oktobru preuzeo funkciju ministra odbrane Savezne Republike Njemačke.  

 


Oružane snage Kanade okončale misiju u BiH

 29.03.2010.
Izvor: FENA
 

U kampu NATO snaga u Butmiru upriličena je svečana ceremonija kojom je obilježen završetak misije pripadnika Oružanih snaga Kanade u BiH.Ceremoniju je vodio potpukovnik Pierre St-Laurent, koji je u izjavi za medije istakao da je od 1991. čak 40.000 kanadskih vojnika služilo u Bosni i Hercegovini.

“Posljednja misija od pet vojnika je u BiH od septembra 2009. Nažalost, od 1991. izgubili smo 23 svoja vojnika koji su služili u vašoj zemlji”, kazao je St-Laurent.

Nakon pozdravnog govora, ceremoniji su se pridružili i ambasador Kanade u BiH Pierre Guimond, zamjenik komandanta Komande ekspedicijskih snaga generalmajor Peter Devlin te komandant NATO štaba Sarajevo komandant John Bullard.

Devlin je, uz intoniranje kanadske himne, otkrio spomen-ploču poginulim kanadskim vojnicima.Nakon iščitavanja imena svih poginulih Kanađana uslijedila je minuta šutnje te polaganje vijenca na otkrivenu spomen-ploču ispod koje je ukopana lista s imenima poginulih.

Ambasador Kanade u BiH Pierre Guimond je u izjavi za medije istakao da se kanadski vojnici iz BiH povlače iz više razloga. “Kanada kao i većina zemalja ima limitiran broj pripadnika oružanih snaga i ograničen budžet za ovu namjenu. Ocijenili smo da u BiH stvari idu u dobrom pravcu i da su naši vojnici u ovom trenutku potrebniji na drugim mjestima, poput Afganistana”, kazao je Guimond.

Kanada je među prvim poslala svoje snage u BiH. Kroz civilno-vojnu suradnju, pripadnici kanadskih Oružanih snaga završili su stotine projekata na obnovi vitalne infrastrukture u BiH te obnavljali škole, ceste i mostove.

 


 

Viškovi oružja miniraju dogovor

28.03.2010

Izvor: Nezavisne novine

 asdSARAJEVO – Problem raspodjele nepokretne vojne imovine neće biti riješen do predstojećeg NATO samita 22. aprila, na kojem će ponovo biti razmatrana aplikacija BiH za Akcioni plan za članstvo (MAP).

 Podjela vojne imovine jedan je od ključnih preduslova za BiH za dobijanje članstva u MAP-u, što je posljednji korak prije punopravnog članstva u NATO-u.

Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH, kaže da, osim što blokira napredak ka članstvu u NATO-u, izostanak trajnog rješenja za vojnu imovinu ovo ministarstvo godišnje košta između četiri i pet miliona KM.

 “Postoji još niz pitanja koja nismo usaglasili, a koja se odnose uglavnom na pitanja vlasništva nad tom imovinom. Ne vjerujem da će do narednog NATO samita biti moguće riješiti ovaj problem iako smo od predstavnika NATO-a dobili jasno upozorenje da od rješavanja vojne imovine zavisi ocjena napretka BiH u provedbi uslova za MAP”, kazao je Cikotić. Objašnjava da podjelu imovine koja ne treba Oružanim snagama BiH otežava i skladištenje viška naoružanja i vojne opreme koje je sada u ovim objektima.

“Dio viška oružja je u objektima koji nam ne trebaju, pa su ova dva pitanja povezana. Dok se ne riješimo viškova, ne možemo predati ni ove objekte iako nam sve to predstavlja veliki trošak”, istakao je Cikotić.

 

Status vojne imovine imaju ukupno 123 objekta, od čega je Ministarstvo odbrane BiH sredinom prošle godine napravilo popis 54 neperspektivna objekta, koja bi trebalo da preuzmu lokalne zajednice u oba entiteta.

 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i entitetski premijeri 2007. godine potpisali su sporazum o podjeli vojne imovine. Ovaj sporazum predviđa da entiteti dobiju imovinu koja se nalazi na njihovom teritoriju, a koja nije potrebna Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH. Dogovor nikada nije proveden do kraja jer je Zakonom o zabrani raspolaganja državnom imovinom obuhvaćena i vojna imovina.

Adnan Delić, član Komisije za državnu imovinu BiH, podsjeća da je visoki predstavnik nametnuo zabranu raspolaganja ovom imovinom, uključujući i vojnu, dok ne bude donesen državni zakon o imovini.

 “Još nemamo zakon o državnoj imovini pa, iako postoji sporazum o podjeli vojne imovine, njegova provedba je nemoguća. Vojna imovina je sastavni dio državne imovine i ona je uvrštena na listu od 1.000 jedinica državne imovine koju je napravio OHR”, rekao je Delić.

Ministarstvo odbrane BiH trenutno troši između četiri i pet miliona KM na čuvanje imovine koja im nije potrebna, a za što je angažirano između 700 i 800 pripadnika Oružanih snaga BiH.

U analizi Ministarstva odbrane BiH navedeno je da s popisa od 54 neperspektivne nekretnine civilne strukture odmah mogu preuzeti 21, za 11 objekata je navedeno da se mogu dovesti u red za tri, a za ostala 24 objekta nakon tri mjeseca.

 Od spomenutog 21 neperspektivnog objekta koje mogu preuzeti lokalne zajednice, njih 20 se nalazi na prostoru FBiH, a jedan je u RS.

 “RS je preuzela sve objekte. Mi smo saglasni da 69 objekata koji trebaju Ministarstvu i Oružanim snagama budu uknjiženi kao vlasništvo Ministarstva odbrane BiH. Ostale treba da preuzmu entitetske vlade, što je u RS i urađeno. Problem je u tome što Federacija BiH nije preuzela objekte koji im pripadaju”, rekao je Đuro Beronja, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za sigurnosna pitanja.

 Federalni premijer Mustafa Mujezinović jučer nije mogao kazati zašto njegova vlada nije preuzela objekte koji ne trebaju Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH.

“Nisam upoznat s detaljima i stvarno ne mogu govoriti o tome. Poznato je da sam proteklih mjeseci od preuzimanja premijerske funkcije imao mnogo više gorućih problema od vojne imovine”, pojasnio je Mujezinović.

 


Filip Gordon: “Butmir je itekako na stolu”

27.03.2010.

Izvor: SRNA

BiH mora sama da ispuni uslove koji bi je doveli do prijema u Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), izjavio je pomoćnik američkog državnog sekreta za evropska i evroazijska pitanja Filip Gordon.

“Pitanje MAP-a za BiH bilo je na stolu na samitu NATO-a u decembru. Mi se zalažemo i želimo BiH u Evropskoj Uniji i NATO, ali je očigledno da ta zemlja mora ispuniti uslove koji vode do dobijanja MAP-a”, naglasio je Gordon.

Na pitanje ima li nekih novih ideja nakon propasti butmirskog procesa, Gordon je rekao da je “Butmir itekako na stolu”.

“Mi se ne povlačimo iz ove problematike. Ostajemo veoma angažovani. Butmir je itekako na stolu”, kaže Gordon.

BiH očekuje prijem u MAP na narednom samitu šefova država i vlada Alijanse koji će biti održan u Estoniji.  

Izvor iz jedne od zemalja članica NATO-a rekao je da raspoloženje u vezi sa prijemom BiH u MAP unutar Alijanse nije jedinstveno – SAD izražavaju sumnje da neće biti ništa od ustavnih promjena, ako BiH odmah dobije MAP.

 

1
2
3
4
5
6
7
8