Građani FBIH za ulazak BiH  u NATO savez 13.03.2010.

Izvor: ONASA

 sdfAgencija Prime Communications je provela istraživanje stavova građana Federacije BiH o  pristupanju NATO savezu koje je pokazalo da 76 posto ispitanika smatra da BiH treba da pristupi NATO-u
       
Pristupanju ovom savezu se usprotivilo 8,5 posto ispitanika, a njih 12,5 je odgovoriilo da ne zna.
       
Muškarci (80,7 posto) se više zalažu za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO, u odnosu na žene (71,1 posto), dok je kod žena više prisutna nedoumica kod ovog pitanja.
       
Ukupno je ispitano 600 ispitanika tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika, saopštila je Agencija Prime Communications.

 
Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Federacije BiH, starija od 18 godina.
       
Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + – četiri posto).
       
Istraživanje je realizovano od 20. do 28. februara 2010. godine za vlastite potrebe Agencije  Prime Communication.

 


Radionica “Implementacija sporazuma o konačnom raspolaganju pokretnom imovinom koja će dalje služiti za potrebe odbrane”

08.03.2010.
Izvor: FENA

Ministarstvo odbrane BiH i NATO štab u Sarajevu organizatori su petodnevne radionice „Implementacija sporazuma o konačnom raspolaganju pokretnom imovinom koja će dalje služiti za potrebe odbrane”, otvorene 8. marta poslijepodne u hotelu „Zenica“.

Tematski dio radionice obuhvatit će razmatranje pitanja koja se odnose na prodaju i donacije viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, uništavanje nestabilne municije i MES-a, te postupak i dinamiku vraćanja viška pokretne vojne imovine entitetima.

„Cilj je da projekte, planove i sve ono što je dogovoreno na pripremnim skupovima, tokom ove radionice preciziramo i da se toga i pridržavamo. Ovo je važno pitanje od kojeg zavisi i brzina i integracije BiH u međunarodne strukture“, izjavio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić otvarajući konferenciju.

Ambasador SAD-a u BiH Charles English pozvao je učesnike konferencije da se u interesu svih građana BiH i njihove sigurne budućnosti dogovore o, kako je rekao, veoma važnom pitanju.

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Dušanka Majkić također su istakli značaj održavanja konferencije kojoj prisustvuju i predstavnici entitetskih vlada, izaslanici predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predstavnici Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH te direktor Odjela za sigurnost OSCE Urlich Heider, komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general John Bullard, kao i delegacije međunarodnih organizacija NATO, EUFOR, OSCE, UNDP i drugih.

 


U martu procjena napretka BiH ka NATO-u

04.03.2010.
Izvor: Nezavisne novine

 BRISEL, SARAJEVO – NATO savez će na sastanku u Sarajevu 23. marta napraviti procjenu napretka BiH u ispunjenju uslova za dobijanje Akcionog plana za članstvo (MAP), što je posljednji korak prije punopravnog članstva u ovom vojno-političkom savezu.

Saopćeno je to jučer iz Vijeća ministara BiH nakon sastanka predsjedavajućeg Nikole Špirića s generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom, održanog u Briselu.

“Članstvo BiH u Akcionom planu NATO-a (MAP) ojačaće unutrašnju koheziju BiH i njenu stabilnost, ali i njen položaj u regionu. MAP je važan jer bi zajedno s liberalizacijom viznog režima proizveo prijeko potreban unutrašnji optimizam, potreban za druge reforme u BiH”, kazao je Špirić tokom susreta s generalnim sekretarom NATO-a.

Rasmusen je tokom susreta s Delegacijom Vijeća ministara BiH, u kojoj  su bili i ministri odbrane i vanjskih poslova Selmo Cikotić i Sven Alkalaj, pozdravio napredak koji je BiH postigla na putu ka NATO-u.

 “Cijenim ostvareni progres u BiH, ali je potrebno nastaviti dalje raditi na sprovođenju reformi”, kazao je Rasmusen, dok je Špirić istakao da integracija BiH u EU i NATO, kao i dobra regionalna saradnja, predstavljaju ključne i strateške spoljnopolitičke ciljeve BiH.

“Ovi ciljevi takođe predstavljaju krucijalne preduslove za stabilnost i prosperitet BiH. Put BiH ka NATO-u predstavlja širi proces, koji podrazumijeva aktivan doprinos svih ključnih aktera u BiH. Zbog toga je Vijeće ministara formiralo interresorni koordinacijski tim u kojem se nalaze predstavnici svih relevantnih institucija”, rekao je Špirić, naglašavajući da je BiH u proteklih godinu dana od 174 ispunila 173 uslova za ukidanje viza za građane BiH.

Špirić je ponovio da bi ukidanje viza građanima BiH bila prva beneficija na putu ka EU i NATO, što bi proizvelo optimizam u zemlji i potaklo nove reforme.

 


Bruxelles: Delegacija Vijeća ministara BiH sa NATO zvaničnicima

03.03.2010.

Izvor: SRNA

asdPredsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić otputovao je u Bruxelles, gdje će se sastati sa zvaničnicima NATO-a.

U delegaciji Vijeća ministara BiH su i ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Špirić će danas razgovarati sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Planirano je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH učestvuje i na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta /NAC/, dodaje se u saopštenju.

Cilj sastanaka je informisanje NAC-a i generalnog sekretara Rasmussena o napretku ostvarenom u BiH nakon sastanka ministara inostranih poslova država članica NATO-a u decembru 2009. godine i o planiranim aktivnostima institucija BiH do neformalnog sastanka ministara inostranih poslova država članica NATO-a u Talinu u aprilu ove godine i nakon njega, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Tokom sastanaka biće riječi i o opštim političkim prilikama u BiH.

Ovi sastanci prilika su da BiH predstavi praktične mjere koje preduzima u svim relevantnim oblastima od značaja za NATO Akcioni plan za članstvo.


Ko se protivi ulasku BiH u NATO?

Datum: 27.02.2010. 
Izvor: Fena 

Misija BiH u Briselu procjenjuje da bi se o prijemu ove države u Akcioni plan za članstvo u NATO moglo ponovo raspravljati u aprilu. Neke zemlje su protivnici, a neke za to da se BiH integrira u NATO.

Misija u Briselu uputila je Komisiji Parlamenta BiH podatke o tome koje su zemlje bile najveći protivnici da Bosna i Hercegovina dobije Akcioni plan za članstvo, koje su bile rezervirane, a koje su pružile bezrezervnu podršku. 

Uz SAD, Holandiju, Francusku i Belgiju, i Njemačka spada u grupu zemalja koje od BiH traže konkretne rezultate u “Butmirskom procesu”, ukoliko želi da dobije Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

“Njemačka je prijatelj BiH, ali traži rezultate”

Njemačka se zalaže za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i u Evropsku uniju, ali istovremeno izričito insistira na ispunjavanju svih tehničkih i političkih uslova, kaže Amer Kapetanović, ministar-savjetnik u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Berlinu.
“Njemačka insistira na tome, što ne znači i mislim da se iz toga izvode pogrešni zaključci, da je Njemačka protiv Bosne i Hercegovine. Javnosti treba pojasniti jednu stvar: Nije u pitanju da li će Bosna i Hercegovina ući u to predvorje članstva u NATO savez, nego je samo pitanje da li će ući prije ili nešto malo kasnije. Ono što je naš domaći zadatak, to moramo ozbiljno shvatiti i tome se posvetiti. Naše njemačke kolege nam stalno govore da je to što smo napravili u domenu reforme odbrane i općenito usvajanje NATO standarda jedan sjajan rezultat.”

Pomažemo sebi, ako pomognemo Bosni i Hercegovini!”

I u samom NATO-u postoji velika otvorenost da se Bosna i Hercegovina, što prije, uključi u proces euroatlantskih integracija. To bi moglo da se dogodi narednih mjeseci, jer je Bosna i Hercegovina već ispunila niz neophodnih reformi, tvrdi Rainer Stinner, član njemačkog Odbora za odbranu i parlamentarne grupe nadležne za pitanja NATO saveza. 
“Morate uzeti u obzir da su i NATO i Evropska unije posljednjih godina dobile veliki broj novih članica. Trenutno vlada određena doza uzdržanosti, jer više ne žele “na brzinu i bez detaljne provjere” da primaju nove članove. Ljudi u Bosni i Hercegovini to mogu smatrati nepoštenim, ali to je realnost. Ja ću se i dalje zalagati za približavanje Bosne i Hercegovine NATO savezu, jer to nije samo u interesu Bosne i Hercegovine, nego i nas Nijemaca i cijele Evropske unije, jer želimo da stabilizujemo taj region. Pomažemo sebi, ako pomognemo Bosni i Hercegovini!”

“NATO je ‘talac’ Evropske Unije”

Potpuno je nejasno koje uslove Bosna i Hercegovina treba da ispuni da bi dobila Akcioni plan za članstvo u NATO-u, smatra njemački politolog Bodo Weber. Ustavne reforme su krajem prošle godine postavljene kao novi uslov, međutim svima je jasno da “Butmirski proces” od početka nije uspio i da je mrtav, kaže Veber i komentariše:
“Moj utisak je da NATO ostaje “talac” Evropske unije u cijelom tom trenutnom košmaru. To “naprasno” uvođenje ustavne reforme kao preduslov za članstvo, to više liči na davanje podrške Evropskoj uniji od strane NATO-a . Teško je odrediti gdje će Bosna i Hercegovina stići u procesu približavanja članstvu NATO-a i dobijanja Akcionog plana.”
Zemlje koje bezrezervno podržavaju ulazak BiH u MAP: Norveška, Španija, Albanija, Italija, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Luksemburg, Mađarska, Bugarska, Češka, Turska
Zemlje koje načelno podržavaju da BiH dobije Akcioni plan, ali joj ne daju potpunu podršku: Estonija, Litvanija, Latvija, Slovačka, Kanada, Danska, Velika Britanija, Island, Poljska, Portugal.

Ekspertni tim NATO-a boravi u BiH

Ekspertni tim NATO-ovog štaba iz Brisela, koji predvodi šef Direktorijata za euroatlantske integracije i partnerstvo Jaroslaw Skoniecyka, boravi od 23. do 26. februara u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.
Ekspertni tim NATO-ovog štaba iz Brisela u okviru te posjete sudjeluje u konsultacijama o Procjeni implementacije Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAPBiH) za 2010.
Domaćin posjete je NATO-ov koordinacijski tim Vijeća ministara BiH, koji je na konsultacijama predvodio zamjenik predsjednice NATO-ovog koordinacionog tima Zoran Šajinović.
Cilj posjete je procjena aktivnosti usmjerene na osiguranju efikasne i funkcionalne realizacije ciljeva koji su definirani u IPAP-u BiH za period 2008-2010. godina s obzirom na to da je IPAP jedan od najznačajnih postojećih mehanizama partnerskih odnosa BiH i NATO-a, posebno u oblastima produbljivanja međusobne saradnje i provođenja reformskih procesa u BiH.

 

 

1
2
3
4
5
6
7
8