U okviru devete online radionice „Koje su to međunarodne obaveze država u borbi protiv terorizma?“ koja je održana 31. Avgusta 2020. godine govorilo se o međunarodnim obavezama država koji se odnose na borbu protiv terorizma.

Učesnici na radionici imali su priliku upoznati se da međunarodnim konvencijama i drugim dokumentima koji tretiraju pitanje terorizma, kao i obavezama država koje su do sada ratificirale navedene dokumente. Poseban osvrt dat je na državama potpisnicama navedenih konvencija u procesuiranju počinala krivičnog djela terorizma.

Koliko je važna porodica, društvena zajednica, edukacija govoreno je sa aspekta psihologije. Također, edukatori su govorili o ulozi interneta i društvenih mreža na proces radikalizacije ljudi i izloženosti ekstremističkim idejama. Internet pojedincima nudi anonimnost s ciljem razvijanja radikalnih i nasilnih ideja koje kao takve nisu prihvaćene od strane stvarnog svijeta.

Edukatori na radionici bili su Senad Kušmić i Igor Jokić, učesnici programa Atlantske inicijative “Edukacije mladih edukatora”.

Radionica je održana za područje grada Široki Brijeg i šire u okviru projekta “Istraživanje negativnih efekata recipročne radikalizacije u BiH” podržan od  Norwegian Embassy in Sarajevo.