Naime, Adam Deen je bivši vodeći član islamističke ekstremističke organizacije Al-Muhajiroun

Ne postoji zemlja u svijetu koja nije cilj radikalizmu i ekstremizmu i prijetnja je uvijek prisutna – poručio je danas u Sarajevu direktor Quilliam Fondacije u Velikoj Britaniji Adam Deen.

To je kazao uoči početka sastanka stručnjaka koji je organizira Atlanska inicijativa u okviru Projekta “Prevencija radikalizma i nasilnog ekstremizma među mladima u BiH”.

Naime, Adam Deen je bivši vodeći član islamističke ekstremističke organizacije Al-Muhajiroun, koji je koristio univerzitete kao glavni izvor za regrutaciju novih članova. Danas je njegov rad posvećen suzbijanju ove pojave i smatra da ideologija koju je nekada zagovarao značajno umanjuje ljepotu islama.

Kao najveći uzrok problema u borbi protiv terorizma Deen navodi što većina želi da definiše terorizam kroz analize iz vremena Bin Ladena, te da ne shvataju evoluciju terorizma.

– Terorizam nije neki fizički neprijatelj i to nije okupiranje zemlje i njenih resursa, već je to ideološka prijetnja. IDIL želi napasti Zapad, a primjer za to su teroristički napadi u Parizu, jer ih je IDIL htio kazniti zbog poroka i prostitucije – poručio je.

Ističe da ne postoji logika koja se može koristiti u borbi protiv terorizma, jer je borba protiv terorizma ustvari “borba ideja”.

Također je naglasio da IDIL vjerovatno neće postojati u narednih šest mjeseci kao država, ali da će ostati ideje koje će se širiti i postajati sve privlačnija mladim muslimanima.

Zaključio je da u svojim radionicama širom svijeta pokušava učiti mlade ljude kako da prepoznaju razne oblike terorizma i ekstremizma, te kako da ih ospore.

Izvor: Fena (24. mart 2017.)