Adam Deen je bivši član ekstremističke organizacije al-Muhajiroun koji se nakon deradikalizacije posvetio prevenciji radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

2012. godine Adam je osnovao Institut za razvoj vještina kritičkog razmišljanja među mladim muslimanima, kao i za podizanje svijesti o bogatom intelektualnom nasljedstvu islama. Ovih dana boravi u Sarajevu gdje predaje o prevenciji radikalizacije, a bio je i gost emisije Dan uživo.

Deen nam je na početku ispričao kako je postao član al-Muhajirouna.

Sa 19 godina sam pokazao znatiželju za islamom i na tom putu sam došao u džamiju i tamo je bio jedan mladić mojih godina koji je dijelio brošure u kojima se govorilo da je obaveza formirati tzv. Islamsku državu. Do tada nisam nikada čuo za takvo nešto ali sam bio zainteresovan. U tom trenutku sam jednostavno bio motivisan, razmijenili smo brojeve i ostali smo u kontaktu. Sretao sam se s drugim ekstremistima u društvu, fakultetu i ono što se dešavalo nakon toga je da sam u kratkom periodu bio uvjeren u te ideje i jednostavno sam se pridružio“, kazao je za N1.

Na pitanje koji profili osoba su najpodložniji radikalizaciji je rekao: “Konvencionalno razumijevanje zašto ljudi postaju radikalizirani je da dolaze iz disfunkcionalnih porodica, ali to nije bio slučaj sa mnom. Dolazim iz normalne porodice. Moje porijeklo vodi iz Turske, a rođen sam u Velikoj Britaniji. Moji roditelji su 1970-ih došli u Veliku Britaniju. Proživio sam normalno pubertetsko doba i nisam imao problema u društvu. Kada sam se radikalizirao bio sam ljut, usmjeren protiv Zapada, demokratije, protiv slobode i do tog trenutka palio američke zastave ispred ambasada. Kolege unutar moje zajednice nisu mogli da se povežu sa mnom, njihov jezik je bio turski, a moj engleski. Htio sam odgovore o islamu i sretao sam se s pojedincima koji su imali moć nada mnom“.

Jedna od stvari ekstremizma i te indokrinacije je da je sve logično što čujete, na površini se čini da sve ima smisla. Za nekoga ko je mlad, ko nema poduku o islamu, njihove ideje su imale smisla jer koriste Kur’an i hadise…“, dodao je.

U jednom od videa u kome objašnjava o ekstremizmu govori i o tome kako ekstremisti smatraju kao “uvredu Boga” ukoliko postavlja dodatna pitanja o tome. “Znanje izvan Kur’ana i razmišljanje izvan Svete knjige bilo je hereza, bogohuljenje“, objasnio je Deen za N1.

U programu televizije N1 je govorio i o tome da li su u organizaciji u kojoj je bio planirali napade.

Imao sam dosta prijatelja koji su putovali u inozemstvo i sada su ili mrtvi ili u zatvoru. Organizacija al-Muhajiroun je bila nenasilna organizacija, ali je čak i tada imala simpatije prema teroristima, dok je sada nasilna i podržava ISIS. Jedne prilike u ovoj organizaciji sam prisustvovao tajnim sastancima u jednoj poznatoj džamiji gdje se okupljaju džihadisti kada je došla jedna grupa i razmišljali smo kako staviti bombu u jednu podzemnu stanicu. Interesantno je zašto ta stanica – jer je povezana sa vodovodom – što znači da bismo poplavili cijeli sistem željeznice, ali lider se uplašio i nestao pa na svu sreću nismo dalje nastavili“, naveo je za N1.

O tome kako teroristi sebi opravdaju ubijanje nevine osobe je rekao: “Za nas koji to ne radimo, za takve osobe kažemo da su ludi, ali nisu – oni su racionalna bića sa racionalnim odlukama. To im se jednostavno čini uredu, jer svijet vidimo kao dobar, loš, islamski, i ostali“.

Govorio je i o svome procesu deradikalizacije.

Nakon 11. septembra, krenuo sam sa tranzicijom i preispitivanjem onoga što sam učio. Imao sam bliskog prijatelja, obrazovanog, koji je bio u ovoj organizaciji i koji je htio reformu te organizacije. Razgovarali smo o filozofiji, Sokratu, Platonu i polako sam počeo uviđati da ono nije istina što su me ekstremisti podučavali, da život ima više od toga. Počeo sam se osjećati udaljenim od tog podučavanja, kritikovati ih, i osjetio sam da moram napustiti tu organizaciju“, istakao je.

Nakon kritikovanja sam bio izbačen, izdajica, i govorili su da više čak nisam bio ni musliman već lažni musliman. Vidjeli su me kao nešto što je zagađeno, pijanog o razmišljanju o Zapadu. U protekle dvije-tri godine sam naglas počeo kritikovati ekstremizam pa su mi prijetili i verbalno i fizički. Jedna osoba koja me vidjela na ulici me pokušala izvući iz automobila, nakon čega je otvorena istraga. Ta osoba me je vidjela kao nekoga koga treba ubiti jer sam napustio islam kao vjeru“, dodao je.

Inače, Adam Deen boravi danas i sutra u Sarajevu na radionicama čiji je organizator Atlantska inicijativa u okviru projekta koji se trenutno implementira “Radikalizacija i nasilni ekstremizam među mladima u Bosni i Hercegovini”.

Deen će tako imati dva predavanja za studente UNSA danas i sutra.

Mislim da je glavna svrha u borbi protiv radikalizacije upravo prevencija. Ako želimo deradikalizovati nekoga, to je teško, no ako mladoj osobi ubacimo ideje koje predstavljaju otpor prema radikalnim idejama, onda možemo očuvati sigurnost budućih generacija u um mladog čovjeka. Moraju se popuniti praznine“, rekao je Deen o predavanjima koje ima u Sarajevu.

Interakcija sa studentima je bila fascinantna i bio sam oduševljen nivoom interakcije. Uvjeren sam da sam im uspio objasniti da taj proces možemo zaustaviti i bilo je sjajno razgovarati s njima“, dodao je.

Rekao je i kako, prema njegovim saznanjima, smatra da ima zabrinjavajućih faktora o radikalizmu u BiH.

Ostanu ostaci iz rata, a problem sa ovim nakon rata jeste ratni mentalitet koji tumači islam na drugačiji način, koji je protiv tolerancije, izoliran“, istakao je u programu N1.

Naveo je i kako je ekstremizam pojava koja ne tretira samo muslimane već i nemuslimane.

U studiji smo pokazali da postoji simbioza između desničarskih pokreta i ekstremističkog islama. Moramo se boriti protiv desničarskog jer su to dvije strane iste novčanice“, zaključio je.

Izvor: http://ba.n1info.com (23. mart 2016.)