Novi broj Newslettera Atlantske inicijative posvećen je evropskim izazovima terorizma i radikalizma.

Za Newsletter govore i pišu prof. dr. Vlatko Cvrtila, geopolitički analitičar, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i rektor Sveučilišta Vern, i vodeći ekspert za pitanja terorizma ugledni profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Vlado Azinović.

Terorizam je europska stvarnost, ugroza s kojom ćemo još jako dugo živjeti, smatra Cvrtila.

On upozorava na opasnost označavanja cijele kulture i religije terorističkom te ukazuje na radikalizirajući efekt takvog političkog narativa.

S druge strane, nakon posljednjeg terorističkog napada u Beču, profesor Azinovć bavi se društvenim kontekstom i varljivim ishodima procesa deradikalizacije.

O rezultatima američkih izbora i njihovim refleksijama na Bosnu i Hercegovinu i Balkan za Newsletter Atlantske inicijative govori profesor Adis Maksić s Univerziteta Burch.

Dr. Srđan Puhalo u ovom broju analizira rezultate lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini fokusirajući se na strateški važne lokalne sredine i one koje su, poput Bihaća, zbog migrantske krize bile u fokusu javnosti.

U Newsletteru postavljamo i pitanje kako smo stvarno glasali na lokalnim izborima.

Naime, u prvobitnim komentarima rezultati izbora okarakterizirani su kao indikator opadanja moći i utjecaja dominantnih političkih partija unutar bošnjačkog i srpskog glasačkog tijela te pobjede progresivnih opcija.

Je li uistinu tako?

“Takva refleksija o rezultatima izbora nije potpuno tačna iz dva razloga. Prvo, podaci koje je dosad obradila Centralna izborna komisija pokazuju da je došlo do pada podrške Stranci demokratske akcije (SDA) i Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), ali i rasta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uprkos činjenici da je ta partija izgubila strateški važnu Banju Luku”, konstatira prof. dr. Sead Turčalo.

Newsletter je dostupan na linku.