Peta online radionica pod nazivom „Radikalizacija koja vodi ka terorizmu„ održana je 11. Augusta 2020. godine za područje grada Livno i šire u okviru projekta “Istraživanje negativnih efekata recipročne radikalizacije u BiH” koji je podržan od Norwegian Embassy in Sarajevo.

Uticaj push faktora kao što su siromaštvo, nezaposlenost, diskrimnacija kao i uticaj pull faktora kao što je grupna ideologija, osjećaj pripadnosti samo su neki od faktora koji dovode do radikalizacije pojedinca u društvu.

Bihevioralni i kognitivni faktori mogu pomoći članovima uže i šire porodice, zajednici i društvu u cjelini u procesu prepoznavanja osoba kod kojih je došlo po pojave radikalnog ponašanja.

Poseban aspekt na radionici posvećen je ulozi medija i djelovanju radikalnih pojedinaca i grupa kroz medije i socijalne mreže na proces radikalizacije.

Koliko je prevencija važna uloga u samom procesu zasniva se prvenstveno na sistemu ranog prepoznavanja pojavnih oblika ekstremnog ponašanja, otklanjanja poticaja i regrutovanja, jačanju pozitivne komunikacijske strategije, podršci organizacija civilnog društva i pomoći akademske zajednice.

Edukatori na radionici bili su Aleksandra Jovandić i Igor Jokić, učesnici programa Atlantske inicijative “Edukacije mladih edukatora”.