Sedmu online radionicu „Radikalizam u doba pandemije“ koja je održana 20. Avgusta 2020. godine za područje grada Foče i šire obilježeli su pojmovi radikalizma, ekstremizma, nasilnog ekstremizma i terorizma tokom stanja pandemije u svijetu izazvane virusom Covid-19.

Koliko je postojeće stanje uticalo na zatvaranje granica, jačanje država te porast nacionalizma u svijetu uticalo je i na jačanje nacionalističkih stavova i mogućih međunarodnih sukoba.

Stanje izazvano pandemijom u svijetu dovelo je veće upotrebe i korištenja interneta i društvenih mreža a što je uslov i pogodno tlo za manipulisanje i regrutovanje mladima u radikalne organizacije.

Učesnici su također imali priliku govoriti o posljedicama na društvo koje je izazvalo navedeno stanje kroz nezaposlenost, problem globalizacije i na kraju ekonomske benefite koje dovode do radikalnih stavova i promišljanja.

Edukatorice na radionici bili su Sandra Kobajica i Aleksandra Jovandić, učesnice programa Atlantske inicijative “Edukacije mladih edukatora”.

Radionica je održana u okviru projekta “Istraživanje negativnih efekata recipročne radikalizacije u BiH” podržan od  Norwegian Embassy in Sarajevo.