Šesta online radionica pod nazivom „Suzbijanje terorizma i zaštita ljudskih prava kao ciljevi koji se uzajamno jačaju„ održana je 17. Augusta 2020. godine za područje grada Jajca i šire u okviru projekta “Istraživanje negativnih efekata recipročne radikalizacije u BiH” koji je podržan od Norwegian Embassy in Sarajevo.

Uticaj radikalnih organizacija i pojedinaca u medijima dovode do intenzivnije radikalizacija pojedinaca. Internet u svijetu postao je podogno tlo i mjesto kao sredstvo komunikacije za lak pristup informacijama te brz protok informacija. Dijeljenje sadržaja o istraživanjima o negativnim uticajima radikalnih grupa smanjuju uticaj radikalnih mreža u društvu.

Pojam terorizma i prisustnost terorističkih napada u svijetu su odavno prisutni. Učesnici na radionici su kroz navedene pojmove razgovarali o pojmu ljudskih prava, njihovoj primjeni i poštivanju.

Pojedinci, porodica, akademska zajednica i društvu u cjelini moraju raditi na promovisanju ljudskih prava.

Edukatori na radionici bili su Emina Kuhinja i Samir Kondžić, učesnici programa Atlantske inicijative “Edukacije mladih edukatora”.