Atlantska inicijativa i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini su na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije 8. novembra organizirali predavanje i razgovor sa sir Emyrom Jonesom Parryjem, istaknutim britanskim diplomatom.

Sir Parry je u svom predavanju posebnu pažnju pridao značaju euroatlantskih integracija za Bosnu i Hercegovinu, kao i ulozi i neophodnosti osnaženja prakse multilateralizma u  međunarodnim odnosima. Ujedinjene nacije, Evropska unija i NATO stožerne su organizacije u današnjem svijetu, ocijenio je ovaj dobar poznavatelj diplomatskih dešavanja na visokom nivou. Pritom je potcrtao činjenicu da i pored niza dobrih praksi djelovanja ovih multilateralnih tijela predstoji i niz reformskih promjena i poboljšanja.

Pojava i sve veći značaj nekonvencionalnih prijetnji i aktera na međunarodna politička dešavanja od država traži zanovljen pristup u njihovom suzbijanju. Pritom je  praksa multilateralne saradnje od presudnog značaja.

“Danas ostvarenje interesa jedne zemlje uveliko nadilazi njene teritorijalne okvire. Stoga je međusobna saradnja efikasniji, brži i trajniji oblik uređenja odnosa u svijetu”, istakao je sir Jones Parry.

U nastavku predavanja posebnu pažnju je poklonio prednostima članstva Bosne i Hercegovine u NATO-u i EU. Iako ove organizacije pružaju veliku pomoć i podršku Bosni i Hercegovini u njenim reformskim nastojanjima, od njih se ne može i ne treba očekivati preuzimanje isključive odgovornosti za političku sudbinu ove zemlje. Glavnina posla i odgovornosti je na političkim predstavnicima Bosne i Hercegovine. Oni su ti koji moraju pronaći dovoljno političke hrabrosti i liderske odgovornosti za preuzimanje inicijative.

Predavanju i razgovoru koji je potom uslijedio prisustvovao je veliki broj predstavnika nevladinog sektora, OSBiH, OHR-a, akademske zajednice i medija, kao i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Michael Tatham.

Događajem je moderirao dr. Vlado Azinović, generalni sekretar Atlantske inicijative u Bosni i Hercegovini, koji je najavio slična predavanja u bliskoj budućnosti.

Asaf Alibegović i Aner Zuković

* Sir Emyr Jones Parry jedan je od britanskih diplomata s najvećim diplomatskim iskustvom. Karijeru je počeo 1973. godine. U toku profesionalnog angažmana obavljao je niz značajnih diplomatskih poslova, od kojih se posebno ističe mjesto ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske pri NATO-u i Ujedinjenim nacijama. Sir Parry posjeduje doktorat iz fizike.