U srijedu, 21.04.2021. godine, održan je prvi webinar u okviru bloka “Razgovori stručnjaka: Globalni razgovori o regrutiranju, radikalizaciji i novim prijetnjama” koji se realiziraju u sklopu projekta “Istraživanje negativnih efekata recipročne radikalizacije u BiH” finansijski podržanog od Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.


Na webinaru su govorile panelistkinje Dr. Eviane Leidig, Greta Jasser te panelista Charlie Winter i to o temama vizuelne propagande, vrbovanja putem online sadržaja, ženama alternativne desnice i vrbovanju po osnovu rodnih karakteristika te muškoj nadmoći, mizoginiji na internetu i krajnjoj desnici.

Dr. Charlie Winter iz  Centra za proučavanje radikalizacije, govoreći o vizualnoj propagandi ISIS-a kazao je: „Žene nikada nisu bile dio vizualne propagande ISIS-a. Odrasle žene nikada, nikada neće biti dio sadržaja – sustavna i namjerna odluka nije bila prikazivati žene.“, opisujući između ostalog pažljivo birane i kreirane kontekste koji su dio vizuelne propagande ISIS-a plasirane prema ciljanim grupama, a koju je on kroz svoj rad istraživao.

Dr. Eviane Leidig iz Centra za istraživanje o ekstremizmu dajući uvid u to kako i na kojim društvenim mrežama djeluju žene alternativne desnice, poručila je: “Ženske desničarske influenserice koriste uobičajene platforme za izgradnju publike putem regrutiranja sljedbenika. U osnovi njihove poruke je modeliranje načina života “tradicionalne supruge” fokusiranog na na pitanja vezana uz pronalaz partnera, brak i organsku hranu.”

Kroz svoju diskusiju Greta Jasser, saradnica za istraživanja na Univerzitetu Hildesheim i doktorantica na Univerzitetu Leuphana, identificirala je zajednički faktor u desničarskim sadržajima – „Uvjerenje da ostatak svijeta nije svjestan “onoga što svijet zapravo jeste“ nešto je što je prisutno u krajnjoj desnici i u menosferi. Obje ideologije postavljaju muškarce kao žrtve društva.”

U diskusiji koja je uslijeda, istaknuto je da postoji nekoliko stubova koji podrazumijevaju adekvatan odgovor na prijetnje koje dolaze od ekstremizma i radikalizacije, a uključuju institucionalnu reakciju, regulaciju sadržaja društvenih mreža, prepoznavanje i pružanje adekvatne podrške ranjivim grupama društva i druge. Nakon što su analizirani izneseni stavovi, zaključeno je da se u BiH istraživanja o refleksijama jačanja desnice na prava žena moraju shvatiti u kontekstu rizika uzajamne radikalizacije – u kojoj se međusobni oblici ekstremizma međusobno jačaju i nadahnjuju. Obzirom na činjenicu da su vjerski i desničarski ekstremizam usko vezani za podređenost žena, moramo biti budni i pratiti kako se ti radikalni stavovi odražavaju na postepenu redukciju prava žena u Bosni i Hercegovini.